Šta su Amazon Echo i Amazon Alexa? Nokat i prst Amazon pesnice!

Vreme čitanja:3 minuta

Amazon Echo i Amazon Alexa samo deluju kao igračke za velike dečake ali su mnogo više.U moru produkta koja nam dolaze sa Američkog tržista Echo i Alexa donose pravu vrednost.Ako ste neko ko se lako “navuče” na dobro parče tehnike , od ovih će te morati na odvikavanje.

amazon-echo-amazon-alexa

Iako inače i nisam ljubitelj ovakvih proizvoda sa Američkog tržista moram reći da su Amazon Echo i Alexa dospeli na moju listu iskljucivo zbog vrednosti koju nose.

Amazon Alexa

amazon-alexa

 

 

 

Alexa je cloud glasovni servis.Amazon dete kojeg je tata prikačio svud gde je mogao.Na TV-u,tabletu,telefonu,playeru i naravno na Echo-u.

Amazon Alexa preti da postane prvi glasovni servis u oblaku koji će zapravo imati pravu vrednost.Njegove mogućnosti su različite pa ću odvojiti samo neke :

 • Slanje poruka (sms)
 • Pozivanje
 • Čitanje članaka iz novina
 • Čitanje knjiga
 • Puštanje muzike bilo sa YT na primer ili iz vašeg telefona
 • Pretraga interneta (Alexa pronađi mi to i to)
 • Podsetnik
 • Budilnik
 • Planer
 • Rezultati utakmica
 • Naručivanje putem odobrenih sajtova
 • I još mnogo toga

Ono što je bitno je da vas Alexa upoznaje , uočava vaše navike i tako se nadograđuje što je njegova najbitnija mogućnost.

Alexu uz pomoć Echo -a možete povezati na većinu Smart TV-a pa tako sav sadržaj koji Alexa nudi može biti i vidljiv.Alexa je standardan uz Amazon uređaje kao sto su telefoni i tableti.

Amazon Echo

Glavna funkcija Amazon Echo-a je reprodukcija zvuka i snimanje glasa.U kombinaciji sa Alexom može se povezati sa svim Amazon uređajima kao i sa uređajima koji dozvoljavaju integraciju sa njima.Takvih uređaja na tržištu je sve više sto pokazuje koliko Amazon Echo i Amazon Alexa vrede.

Amazon Echo poseduje 360-ostepeni zvučnik i mikrofon.Zvučnik sem niskog tona poseduje i 2inch-ni vufer sto daje odličan zvuk koji dolazi iz kutije koja je visoka oko 20 a široka oko 7 centimetara.

WiFi konekciju sa duplom antenom za poboljšano primanje i odašiljanje signala.Razlog tome je mogućnost Echo-a da upravlja i drugim uređajima u kući.

Bluetooth konekcija za povezivanje sa telefonom jer glavni pristup Echo-u je uz pomoć aplikacije.Echo ne zahteva telefon kako bi radio ali to je jedini način da pristupite podešavanjima.Uz to Echo vam omogućava da kontrolišete pozive,poruke i aplikacije iz telefona uz pomoć Alexe.

Zašto je Alex-i bitan Echo ? 

Glavna povezanost Echo-a i Alexe je u mikrofonu.

Mikrofon koji se nalazi u Echo-u zapravo se sastoji od 7 mikrofona koji formiraju snop.Tehnologija koja se ovde koristi zapravo se i naziva “oblikovanje snopa” ili “beam-forming”.

amazon-echo

Naravno poenta tih 7 mikrofona nije samo u hvatanju glasa sa svih strana već i u hvatanju glasa na daljinu.
Sudeći po rečima korisnika , Echo “čuje” glas na 20 – 25 metara i to kada se u pozadini čuju drugi glasovi ili muzika.Ova mogućnost daje Echo-u moć kakvu uređaji slični njemu nemaju a to je ne ometan rad pri povećanoj buci.

Beam-forming tehnologija omogućava vam da ne razmisljate gde se nalazi Echo kada mu zadajete komande.Dovoljno je samo komandu započeti sa “Alexa”.

Amazon Alexa zapravo bolje govori i čuje uz Amazon Echo.

Slični uređaji

Uređaji koji mogu da se porede i koji mogu da zamene Amazon Echo su :

Naravno postoje još nekoliko sličnih ali po mom mišljenju ova dva zaslužuju da se nađu na ovoj listi.Posebno Googl Home.O oba uređaja govoriću nekom drugom prilikom.

Sada mogu reći samo da svi imaju nesto sto drugi nemaju ali da prednost dajem Amazon Echo-u zbog izvanrednog mikrofona sa beam-forming tehnologijom.Svi ostali uređaji imaju problema sa ovom stavkom sto Amazon Echo u kombinaciji sa Amazon Alex-om čini unikatnijim.

 

Ako vam je ovaj tekst bio zanimljiv , podelite ga sa prijateljima na  Facebook Twitter.

Hvala vam sto citate!

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: