Android 8.0 Oreo – Najnovija verzija ! Šta je novo ? Kada stiže update ?

Vreme čitanja:6 minuta

Android 8.0 Oreo je najnovija verzija Androida koja je sa implementacijom krenula Avgusta 2017. godine i koja još uvek traje!Najnovija,skoro nova ili drugačija je pitanje koje svako ko voli Android sa nestrpljenjem postavlja.Pročitajte i donesite zaključak sami!

Moram priznati Android 8.0 donosi gomilu promena.Broj promena je toliki da ih ja sigurno neću sve opisati.Držaću se onog bitnog,na prvi pogled uočljivog ali i onog što vas neće toliko obradovati.

Međutim ako vas zanima bas svaka promena,čak i ona nebitna,na ovom LINKU možete pronaći sve.U svakom drugom slučaju ostanite ovde i saznajte više o:

  • Kada stiže update?
  • Slika u slici mod
  • Notifikacije
  • Podesive ikonice
  • Multy-display opcija
  • Napredni meni
  • Dual messenger
  • Automatsko paljenje WiFi-a
  • Ograničene procesa u pozadini

 

Kada stiže update?

Ovo je pitanje koje sve muči!Moraću da zakuvam malo stvari i kažem da je pitanje da li će svi uredjaji moći da prihvate najnoviju verziju?

Android 8.0 Oreo je doneo toliko promena da je to možda i previše za neke telefone.S´obzirom da je u najnovijoj verziji Android dosta radio oko optimizacije,promena načina rada sa fajlovima i kodovima sasvim je sigurno da neki telefoni neće ugledati nadogradnju.

Neki od telefona koji su od starta primili najnoviju verziju bili su Samsung S8 i S7,Xperia X,Motorola Z play i tako dalje.Android 8.0 Oreo je do početka ove godine dolazio veoma sporo i u ovom trenutku najnovija verzija krasi tek nekih 30% modela.Kada bi pogledali listu tih modela shvatili bi da je Oreo trenutno dostupan samo za velikane!

Gde se informisati o Android 8.0 Oreo za moj telefon?

Pa naravno na sajtu proizvodjača.

Svaki proizvodjač telefona koji je krenuo sa implementacijom Android 8.0 Oreo dužan je da obaesti ne samo o modelima koji ga mogu imati već i o modelima koji će ga tek imati.Ne gubite nadu ako se vaš telefon ne nalazi na tom spisku!Najnovija verzija zahteva nova testiranja i otimizaciju ROM-a na svakom telefonu.To nije brz proces a posebno ne za ovako opširna ažuriranja kao što ih donosi najnovija verzija Android 8.0 Oreo.

Slika u slici mod

Primetićete kako post odmiče da Samsung sa zakašnjenjem donosi neke opcije.Jedna od tih opcija je slika u slici.

Slika u slici mod nam omogućava da imamo više aktivnih prozora na ekranu.

Ova mogućnost nam dozvoljava da video-call u kome vidimo sebe i onoga sa kim razgovaramo umanjimo na ekranu i pokrenemo neku drugu aplikaciju , na primer GooglChrom.

slika-u-sliciOvo je odlična opcija i njene primene su zaista zanimljive.Mnogo puta dešavalo se da sam na Skyp-u i moram skoknuti do Chrom-a ne bi li sagovorniku pročitao nešto.Tako isto možete odvojiti prozor Youtub-a i raditi bilo šta drugo.Možete započeti multi video konverzaciju sa više različitih aplikacija.

Slika u slici mod probudiće vam “kao na računaru” osećaj. Do sada niste imali mogućnost da se igrate sa prozorima u ranijim verzijama kao sto možete u Android 8.0 Oreo.

 Notifikacije

Najnovija verzija odnosi stare revolucionarne ali loše namene socialnih ikonica.Znam da sam samo jedan od mnogih koje iritira broj koji stoji iznad ikonice i označava koliko događaja niste pregledali.

Na Gmail ili Facebook ikonici večito je stojalo ono 99+.No Android 8.0 Oreo donosi nam mogućnost da notifikacijama manipulišemo.

                                                                                    Najnovija verzija malo podseća na iOS ?

notifikacija

I ako je ovaj dodatak iOS doneo prvi,savšeno će pristajati i našem Android 8.0 drugaru.
Sada ste u mogućnosti da kratkim zadržavanjem prsta na ikonicu otvorite meni koji će vam omogućiti neka podešavanja.Ta podešavanja različita su od aplikacije do aplikacije.Jasno je da je najnovija verzija Andrida dozvolila developerima da u ovu opciju smeste neku mogućnost za tu aplikaciju.Primera radi Youtub-e je ugradio dugme “Trending” u taj maleni meni.

U glavnom meniju videćete svaku aplikaciju koja poseduje notifikaciju.Kada kliknete na nju otvoriće vam se padajući meni sa nekoliko opcija od koje su dve najbitinije.Jedna opcija omogućava vam da postavite podsetnik tako da će vas telefon ponovo obavestiti za vreme koje vi odredite.Druga opcija vodi vas u menadžer notifikacija.

 

Menadžer notifikacija

U menadžeru notifikacija moći će te da podesite o čemu vas aplikacija može obaveštavati a o čemu ne.Tako možete Instragramu dozvoliti notifikacije samo kada vas neko novi “prati” ili u Facebook-u kada vas neko označi na slici ili vam piše na zidu.Naravno možete izabrati i stavku “bez notifikacija” i održati vas ekran i telefon čist i fin!

Bez broja!

Najbitnije je – nema više iritirajućih brojki na ćošku ikonice.Sada je to zamenjeno jednom kulturnom,lepo obojenom tačkom.To znači da notifikacije postoje a koliko nezna se.Toliko verzija sam čekao na ovo!

Podesive ikonice

Mogu reći da i nije neka nadogradnja mada kada vam UI izgled dosadi u Android Oreo -u moćiće te da se sa njim malo poigrate.

Najnovija verzija omogućava nam da promenimo oblik ikonica i boju foldera.Iako su stare ikonice potpuno redizajnirane u smislu boja i izgleda Oreo poseduje podešavanje da to naknadno promenimo.

Folder ikonica sada može promeniti boju a kada je otvorimo možemo promeniti bojuj njene pozadine.Mala,bitna pomena promena.

Multy-display opcija

Svi koji vole da prikače svoj Android na PC i igraju igre na velikom ekranu to sada mogu raditi i na više ekrana.Multy-dispaly opcija omogućava vam da odabere na koliko će se ekrana slika emitovati ili na koji će se ekran emitovati.Misli se na to da možete od na primer 3 odabrati onaj u sredini i slično.

I ako za nas obične smrtnike koji jos koriste CRT monitor ova nadogradnja ništa ne znači postoje mnogo razloga zbog kojih se raduju poslovni korisnici.

Sada će te moći da na više ekrana pokrenete prezentaciju a da ne morate nositi lap-top.

Jupi , idemo dalje

Napredni meni

Ok , zaboravite na stari drop down i settings meni jer oba su potpuno preuređena.

Najnovija verzija donosi nam logičniji raspored podešavanja i opet jednu sličnost sa iOS-om a to je sivo crna tema.Do sada su u svim verzijama Androida slova bila bela a pozadina crna po default-u.Neke aplikacije dozvoljavale su nam da promenimo ovo nalik na iOS temu no sada ju je u Android 8.0 usvojio.

Morate priznati , poprilično je prijatna za oko.

No,kada malo bolje pogledam celi settings meni podseća na iOS?Ma ne ako nastavim sa ovim upoređivanjem pomisliću da je Apple kupio Android!

 Dual messenger

Dual messenger je takodje opcija sa kojom Android kasni.Mogućnost da chatujete sa dva različida Facebook,WhtsUp ili Viber naloga već neko vreme je hit u Kini i Japanu.

Šta je ovome razlog i zašto ljudi vole da imaju po više Facebook naloga ne znam.Za mene jedna veoma ne primenljiva opcija ipak je dospela na Android 8.0 a znam i zašto,napisao sam gore,Kinesko tržište.

U Kini je ovaj dodatak toliko popularan da je najnovija verzija Androida morala da ga ima kako bi ostala konkuretna.Nikada mi neće biti jasni ti Kinezi,toliko ih ima a oni se još i navuku na aplikaciju koja im dozvoljava da koriste duple naloge i posle se pitaju kako Facebook ima 2 biliona naloga pa bar 1 bilion su Kinezi!

Automatsko paljenje WiFi-a

Znate kako vam WiFi iscrpi svu bateriju kada zaboravite da ga ugasite?To se dešava zato što WiFi konstantno pretražuje mrežu nebili našao neku slobodnu ili otvorenu.I tome se stalo na kraj sa Android 8.0 Oreo.

auto-wifi

Sada možete WiFi držati stalno ugašen ali kada ste kući u blizini vaše privatne konekcije on će se sam upaliti i konektovati.Android Oreo pamti lokaciju u kojoj ste se prijavili na privatnu mrežu i svaki put kada ste u blizini te lokacije WiFi će se automatski upaliti i konektovati.

Malo olaksanje za već preopterećenu bateriju!

Ograničenje procesa u pozadini

Najsladje za kraj!

Svi znamo kako nam Android obezbeđuje pristup pregršt aplikacija sa čijim instalacijama i korišćenjem svi preterujemo.Svaka aplikacija koja na bilo koji način mora da radi čak i kada je ne koristite odnosi određene resurse,na primer RAM memoriju.

Koje su to aplikacije ?FB Messenger,Viber,WhatsUP,Gmail,Instagram,Chrome,Media player i tako dalje.Shvatate poentu.

Bukvalno svaka aplikacija zahteva neku pozadinsku radnju koja odnosi više ili manje resursa.Aplikacije koje uzimaju najviše resursa su baš one od kojih dobijamo notifikacijie ili chat aplikacije.

Ono sto iOS odavno zna a sada je to prihvatio i Android 8.0 Oreo je da su dobra većina tih pozadiniskih radnji neopravdana i bespotrebna.

Zato je u najnovijoj verziji Android promenio način ophodjenja sa aplikacijama koje rade u pozadini i uveo određena pravila.

U budućnosti svaka aplikacija koja je vidljiva imaće prioritet nad onima koje su u pozadini.U slučaju da aplikacija koja je vidljiva oduzima previše resursa,sistem će automatski pogasiti sve pozadinske procese.

U početnom stupnju testiranja Android 8.0,svi obični korisnici primetili su kako je najnovija verzija Androida donela određni brzi rad,rad sa manje bugova i kočenja.Niti jedan Android,bar za koje ja znam,nije mogao da postigne brzinu koju iOS ima što će se verovatno znatno popraviti sa Android Oreo -om.

Android 8.0 Oreo je drugačiji!

Iz razloga što je zadržana većina opcija i stavki iz Android Nugat -a  kao i vrlo mala promena interfejsa,ne možemo reći da je Android Oreo novi ili skoro novi OS ali sigurno možemo reći da je drugačiji od svih svojih predhodnika.

Ovim tekstom dokačio sam samo neke promene a njih je mnogo više.U nekim drugim prilikama govoriću o tome kako je Android 8.0 ukinuo konstantno ažuriranje lokacije i time dodatno spasio bateriju ili kako se dodatno pozabavio prilagođavanju uredjaja osobama sa nedostacima.

Oreo donosi svežinu u Android svet i čini Android uređaje ponovo zabavnim!

Korisnika Android OS je mnogo a među njima sigurno je i po neki vaš prijatelj!Podelite ovo saznanje sa njima na  Facebook ili  Twitter jer kada delite znači da brinete!

Hvala vam sto čitate!

 

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: