5 besplatnih antivirusa za Android + 2 antivirusa po odličnoj ceni! [2018]

Vreme čitanja:7 minuta

U ovom artiklu predstaviću vam koji su to besplatni antivirusi za Android vredni pomena i korišćenja.Po istraživanjima “Pew Research Centra” 51% online kupovina obavi se telefonom što telefone stavlja u najrizičniju grupu za krađu ličnih podataka i podataka kreditinih kartica.

sigurna-zaštita-klixlinxblog

Ako računicu postavimo iz perspektive drugih uređaja koje Pew Research centar nije uzeo u obzir a to su tableti kao velika grupa,govorimo o procentima koji sežu iznad 51%.Gledajući koliko je Android zastupljen u svetu shvatamo o kakvom se bezbednosnom izazovu radi.

Edukacija prvo – besplatni antivirus posle

Iz mog ranijeg artikla Zaštita na internetu – klikni bezbedno mogli smo da utvrdimo kako je lako izbeći većinu prevara na internetu čistom edukacijom,upoznavanjem sa tehnikama koje hakeri koriste i malo pažnje pri surfovanju.Te male tajne nikada ne treba zanemariti jer antivirus vas neće štiti od svih prevara,pogotovo od onih kojima vas hakeri nateraju da im sami otvorite vrata ka podacima.Uvek budite na oprezu,pazite gde se krećete internetom i uključite antivirus.

Kriterijumi za izbor najboljih antivirusa

Naravno da nisam isprobao stotine antivirusa koji su dotupni na GooglPlay-u.Za to se pobrinuo AV-TEST.

Av-test.org je sajt specijalizovan za testiranje antivirusa.Kao sto je meni u ovom slučaju bio,av-test može i vama biti odličan pokazatelj smernica pri kupovini antivirusa.

Naravno,av-test testira sve antiviruse pa tako i besplatne.U ovom tekstu držaću se ne samo antivirusa koji su u vrhu ove liste već ću oslušnuti glas korisnika koji su najbolji izvor informacija.Razlog tome je što je takmićenje izmedju antivirusa i onoga što oni nude konstantno i vrlo haotično.Poboljšanja u radu i detekciji se stalno dešavaju a pobedjuje onaj koji ih ranije donese pred korisnike.Iz tog razloga kada gledate rang liste iz ranijih meseci videćete da su smene na pozicijama iz meseca u mesec gotov uvek prisutne.No,desetak njih uvek je u top 20 antivirusa u mesecu i baš neki od thi nalaze se i na mojoj listi.

avtest

Koje osobine besplatni antivirusi za Android moraju imati

  • Detekciju poseldnjih Android virusa
  • Koliko aplikacija utiče na život baterije
  • Koliko aplikacija utiče na rad telefona
  • Zaštita od zaraženih sajtova
  • Zaštita od phishinga
  • Zaštita od zaraženih e-mailova
  • Zaštita od krađe telefona (podataka)

Detekcija poslednjih Android virusa

Ovo je kriterijum koji je bio osnovni pri odabiru kada su u pitanju besplatni antivirusi za Android.Detekcija antivirusa pokazuje direktnu moć nekog antivirusa tj. njegovu mogućnost.Besplatni antivirusi za Android koji nisu pali na ovom testu šalju jasne poruke o kvalitetu.

Jedan od načina dolaska do poseldnje nastalih virusa je direktno putem korisnika.Svaki antivirus u svom programu postavlja molbu za dozvolu korisnika o prikupljanju podataka priliko rada antivirus programa.Kada neki antivirus poseduje ažurnu bazu virusa to doslovno znači da poseduje i veliki krug korisnika.

Kreiranje baze virusa je takodje i individualni posao develpoera tog antivirusa gde se sami developeri na dnevnoj bazi susreću sa nekoliko desetina novih virusa od kojih treba napraviti zaštitu a zatim tu novu informaciju dostaviti korisnicima kroz redovan update.

Posao na polju zaštite od virusa je možda generičan jer se najčešće radi o sitinm varijacijama između starih i novih virusa ali je zato obiman jer po nekim podacima na 1 detektovani virus stvore se nova 3.

Koliko aplikacija utiče na život baterije

Nekih ranijih godina najveći problem bio je umanjiti resurse koje telefon troši.Rad u pozadini oduvek je ubijao bateriju kada su u pitanju antivirus aplikacije.

Antivirus kompanije i dan danas rade na tome i ako je utrošak baterije sveden na minimum.Naravno ta slika popravlja se sa povećanjem radne moći telefona i modernizacijom napajanja tako da je gotovo sigurno da u budućnosti nećemo morati brinuti o bateriji.

Na mom spisku naćiće se antivirusi koji nude najmanji utrošak baterije.

Koliko aplikacija utiče na rad telefona

Prvobitni antivirusi bili su smrt za RAM memoriju.U tim periodima najpopularnije bile su aplikacije za skeniranje telefona dok su “real time” antivirus aplikacije bile odbačene jer su trošile previše resursa.

Ipak vremenom operativna moć telefona se značajno se pojačala,kao i operativna moć antivirus aplikacije.Bez obzira na to danas svi najbolji i najskuplji antivirusi zahtevaju iste takve Android uređaje.Faktor utroška resursa je bitan jer time direktno određujemo da li telefon može ili nemože podržati normalan rad te aplikacije i telefona.

Na mom spisku naćiće se samo visoko optimizovane antivirus aplikacije.

Zaštita od zaraženih sajtova

Ova kao i sledeća opcija je zavedena kao obavezno u svim plaćenim antivirus aplikacijama.Besplatni antivirusi za Android uglavnom ne nude ovu opciju pa ću ja pronaći neku sredinu.Razlog tome je što mnogi besplatni antivirusi koji imaju sjajne osobine nemaju baš ovu.To ih naravno ne čini lošim jer ako uzmemo u obzir da svi antivirusi crpe informacije o zaraženim sajtovima od Googl-a onda možemo da zaključimo da i samim korišćenjem Googl pretraživača bivamo zaštićeni.

Naravno neki antivirusi poseduju svoju sopstvenu bazu ovakvih sajtova ali za čiju veličinu mi ne znamo pa zato i ne možemo direktno ocenjivati ovu osobinu.

 Zaštita od phishinga

Temu phishinga i “Šta je phishing?” obradio sam u ranijem postu a možete ga pročitati klikom na link.

Phishing je najrasprosranjenija tehnika za krađu podataka.Razlozi za to su lakoća pravljenja lažnih stranica uz malo poznavanje HTML-a.Hakeri sa najosnovnijim znanjima pa čak i oni sa naprednim pribegavaju ovoj metodi.Iz tog razloga besplatni antivirusi za Android moraju imati ovaj alat.

Zaštita od zaraženih e-mailova

Phishing i lažni ili zaraženi email-ovi često su usko povezani.Ponekada mnogi ovakvi mailovi ne budu shvaćeni kao spam od strane poštanskog sandučeta.Iz tog razloga,a posebno ako često koristite email,potrebno je stalno skenirati dolazne email-ove.I ako se smatra opcijom koja uzima dosta resursa telefona ova opcija je neophodna.Čak što više,zbog količine štete koju može naneti zaraženi email,vrlo rado bih trampio zaštitu od phishinga za zaštitu od zaraženih email -ova.

Na sreću ova opija kod svih antivirusa je u izbornom meniju uključi-isključi.Ako niste jedan od onih koji stalno otvaraju email-ove onda vam ova opcija nije potrebna i možete je isključiti. No,iz ugla gledanja na kvalitet svi besplatni antivirusi za Android je moraju imati.

Zaštita od krađe telefona

Naravno ne misli se na mogućnost da lopova udari struja ili se upali alarm i slično kada spusti ruku na vaš telefon.Mada ideja deluje privlačno.

Ova opcija omogućava vam u slučaju da vam je telefon ukraden da aktivirate neku od sledćih opcija :

  • Lokacija
  • Zakljčavanje
  • Brisanje

Jednu od ovih opcija možete aktivirati putem sajta.Lokacija vam pomaže da locirate telefon putem GPS-a.Zaključavanje čini uređaj beskorisnim i treća a možda i najbolja opcija je brisanje.

Aktiviranjem brisanja antivirus će sa prvim znacima internet konekcije aktivirati “wipe data” opciju telefona iz koga će sve nestati.Obično korisnici žele da uklone slike i autofill podatke tj. podatke šifri i brojeva kreditinih kartica.

Zlu ne trebalo ali dobro je da ga svi besplatni antivirusi za Android imaju.

Pre nego sto saznate koji su to 5 besplatnih antivirusa za Android iskoristite priliku da se prijavite na KlixLinx Blog kako bi dobijali obaveštenja o novim kvalitetnim sadržajima!

Avast Mobile Antivirus

avast

Već više meseci unazad Avast Mobile razmenjuje pozicije sa prvih pet antivirusa za mobilni telefon.Rezultate koje postiže Avast na mobilnim platformama ne mogu se meriti sa onima koje postiže na računarima.Na ovoj listi Avast ne samo što je sinonim za kvalitet već i za iskustvo.Zbog ovakvih osobina kao i maksimalnih ocena na testu detekcije i korisnosti Avast je zasigurno prvi i logičan izbor u za vašu zaštitu.

WebSite Download

 Набавите на Google Play

Detekcija poslednjih Android virusa 99,9%
Koliko aplikacija utiče na život baterije Mimimalno
Koliko aplikacija utiče na rad telefona Minimalno
Zaštita od zaraženih sajtova Da
Zaštita od phishinga Da
Zaštita od zaraženih e-mailova Da
Zaštita od krađe telefona Da
Dodatne mogućnosti Zaključavanje aplikacije,WiFi zaštita

avastui

AVL 

avl

AVL antivirus dospeo je na moju listu isklučivo zato što je na testovima za detekciju i korisnost imao ocenu 100.Ono što me je takođe privuklo da i sam isprobam ovaj antivirus za Android su reakcije korisnika koje su sjajne.AVL je mali i efikasan a pritom nećete osetiti njegovu prisutnost na telefonu.

WebSite Download

 Набавите на Google Play

Detekcija poslednjih Android virusa 100%
Koliko aplikacija utiče na život baterije Minimalno
Koliko aplikacija utiče na rad telefona Minimalno
Zaštita od zaraženih sajtova Da
Zaštita od phishinga Da
Zaštita od zaraženih e-mailova Ne
Zaštita od krađe telefona Ne
Dodatne mogućnosti

avlui

McAfee mobile

mcafee

McAfee je već dugo vremena na tržištu i oduvek je bio pouzdan partner u zaštiti podataka.Poseduje mnoge besplatne mogućnosti a na moju listu je dospeo zbog opcije dodatne optimizacije baterije.Njegove ocene su sjajne kao i mogućnosti tako da bez ikakvih sumnji može postati i vaš zaštitnik.

WebSite Download

 Набавите на Google Play

Detekcija poslednjih Android virusa 99,9%
Koliko aplikacija utiče na život baterije Minimalno
Koliko aplikacija utiče na rad telefona Minimalno
Zaštita od zaraženih sajtova Da
Zaštita od phishinga Da
Zaštita od zaraženih e-mailova Ne
Zaštita od krađe telefona Da
Dodatne mogućnosti Optimizacija baterije,zaključavanje aplikacije

mcafeeui

Kaspersky Mobile antivirus

kaspersky

Kasperky antivirus je gigant u ovom polju koji je ne samo po kvalitetu nego i po starosti medju prvima.Njegove mogućnosti na mobilnom telefonu kao i na računaru su ogromne.Zbog nešto slabije detekcije tokom poslednjeg testa dospeo je na četvrtom mestu na mojoj listi ali znajući kako Kaspersky radi,ovaj maleni zaostatak biće ubrzo rešen.

WebSite Download

 Набавите на Google Play

Detekcija poslednjih Android virusa 99,7%
Koliko aplikacija utiče na život baterije Minimalno
Koliko aplikacija utiče na rad telefona Minimalno
Zaštita od zaraženih sajtova Da
Zaštita od phishinga Da
Zaštita od zaraženih e-mailova Da
Zaštita od krađe telefona Da
Dodatne mogućnosti Text anti phishing(u plaćenoj verziji)

kasperskyui

Sophos Mobile Security

sophos

Nemački proizvođači još jednom su dokazali da iz Nemačke može doći samo kvalitet.Sophos je neverovatno opremljen antivirus a ono što ga dodatno krasi je to što nema reklama u free verziji.Sophos je najmlađi antivirus sa moje liste ali i veoma mlad na tržištu.Ciljevi ove kompanije u pogledu zaštite su visoki a dokaz tome su i mnoge dodatne mogućnosti koji drugi ant virusi nemaju.Na 5 mesto moje liste došao je samo zbog toga što korisnici prijavljuju i neka pogrešna detektovanja.Nedavni kometari korisnika upućuju na to da Sophos neke aplikacije koje dolaze direktno sa Googl Play-a prikazuje kao zaražene.Bez obzira na to Sophos nudi maksimalnu sigurost i sasvim zasluženo je na ovoj list.

WebSite Download

 Набавите на Google Play

 

Detekcija poslednjih Android virusa 100%
Koliko aplikacija utiče na život baterije Minimalno
Koliko aplikacija utiče na rad telefona Minimalno
Zaštita od zaraženih sajtova Da
Zaštita od phishinga Da
Zaštita od zaraženih e-mailova Da
Zaštita od krađe telefona Da
Dodatne mogućnosti sigurnosni savetnik,zaštita aplikacija,autentifikacija

sophosui

Malo para puno muzike – plaćeni antivirusi za Android

Bio bih lažov kada bih rekao da besplatni antivirusi mogu da se mere sa plaćenim antivirusima.Antivirusi koje sam vam ja predstavio jesu besplatni ali istovremeno imaju kvalitet koji se može porediti i sa onim koji se plaćaju.Međutim za malo dodatne sigurnosti morate odvojiti i malo para.U daljem prilogu predstaviću vam 2 antivirusa koji imaju neverovatne mogućnosti koje mogu biti vaše uz vrlo nisku cenu.

Bitdefender Mobile Security

bitdefender

Bitdefender poseduje i besplatne mogućnosti ali za razliku od gore navedenih one su neznatne.Međutim plaćena verzija ovog antivirusa stavlja ga ispred svih gore navedenih.Naravno to nije moja procena već procena AV-TEST sajta nakon opsežnih testiranja.Bitdefender baza andtivirusa detektuje 100% virusa.Potpuno je optimizovana za nesmetan rad telefona i dug život baterije a uz to nudi opciju zaštite od krađe,zaraženih web sajtova i phishinga.

Na oficijalnom sajtu možete priuštit njegovu licencu koja za 1 godinu iznosi 999 dinara sa svim taksama.Kao što vidite cena je zaista niska dok je zaštita maksimalna.

bitdefenderui

ESET Nod32 Internet Security

esetnod32

Nod32 free verzija sigurno krasi mnoge računare jer kao i mobilna verzija donosi odličnu zaštitu.ESET se odlučio da ipak godišnja licenca za Nod32 mobile secutity bude naplativa.Iz nekih mojih analiza cena i mogućnosti na primer plaćenog Nod32 antivirusa za računar i plaćenog antivirusa za telefon se potpuno razilaze.Za plaćenu verziju antivirusa za mobilni dobijate isto što i plaćena verzija za računar ima stim sto je licenca za računar i do tri puta skuplja.

ESET Nod32 dolazi uz sve mogućnosti koje moderan antivirus ima sem sa malo nižom detekcijom od 99,6%.

Cena licence za ESET Nod32 mobile security na 1 godinu iznosi ok 1200 dinara sa svim taksama.Međutim ako zatražite auto-obnovu licence svaka sledeća godina iznosiće oko 700 dinara.

nod32ui

Kao što možete primetiti iz opisa antivirusa koje sam stavio u moju listu “Besplatni antivirusi za Android” svi antivirusi trude se da zakrpe svaku rupu u sistemu preko koje može doći do napada na vaše podatke.Jos jednom apelujem da pre preuzimanja nekeog od ovih besplatnih antivirusa za Android pročitate moj artikal “Zaštita na internetu – klikni bezbedno” kako bi i sami učestvovali u jačanju vaše bezbednosti.

Zaštita na internetu – klikni bezbedno

Ako vam se moj tekst o besplatnim antivirisima za Android dopao i pomogao podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama  Facebook Twitter.

Hvala vam što čitate!

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: