Čuvanje podataka na internetu-Besplatni cloud servisi

Vreme čitanja:6 minuta

Sigurno često razmišljate kako da dodatno zaštitite svoje dragocene podatke.Realna je pomisao da naši računari nisu 100% sigurni.Cloud servisi koji nude besplatan prostor za čuvanje podataka jednostavno su rešenje za ovaj problem.

 

besplatni-cloud-servis

Kada počnemo da razmišljamo o tome kako da naše podatke dodatno sačuvamo negde na internetu naravno prvo nailazimo na cloud servise,pa zatim na besplatne cloud servise i na kraju postavljamo pitanje koji je to pouzdan cloud servis koji će nam ponuditi najviše prostora.

Veličina je bitna

Da tačno je!Kao neko ko odavno čuva podatke na internetu služeći se besplatnim servisima u startu pravio sam greške pri odabiru.Nekako pažnju najviše privlače cloud servisi koji nude laku manipulaciju fajlovima ili brz upload.Često sam zbog takvog razmišljanja morao da tražim drugi cloud servis zbog manjka prostora.Razlozi za čuvanje podataka na internetu su razni ali kada ti podaci predstavljaju slike,video,text i bilo šta drugo što nećete deliti ni sa kim onda je najpametnije izabrati cloud servis sa najviše prostora.Izbor je logičan jer za podatke koji se vremenom nagomilavaju treba unapred obezbediti prostor.

Imajući u vidu ovakve i slične potrebe i oslanjajući se na sopstveno iskustvo preporučiću vam nekoliko cloud servisa sa besplatnim prostorom za čuvanje podataka na internetu.

MEGA

mega-cloud-servisMega nudi 50gb slobodnog prostora za čuvanje fajlova.Kada jednom napravite svoj nalog i dobijete svojih 50gb jedini način da ovaj prostor proširite je da ga dokupite.

Da li je 50gb dovoljno zapitate se?Po nekim procenama u 50 gb prostora možete smestiti 10000–12000 slika prosečne veličine.

Mega je veoma pristupačna za korišćenje bilo da upravljate sa računara ili mobilnog telefona.Prosta drag-and-drop funkcija omogućava brzu pripremu fajlova za upload.Svoje podatke možete organizovati u foldere koje možete deliti uz pomoć linkova koje sami kreirate.Međutim ako to želite,vašim podacima ne može pristupiti niko.

Meni nekako najkorisnija opcija Mege je mogućnost da pauzirate upload.Ova opcija posebno je omiljena novim korisnicima koji u startu imaju veliku količinu podataka.Znajući da su upload brzine obično veoma male veoma je korisno da upload izvršimo u nekoliko etapa.

Mega nudi aplikacije za Windows,Mac i Linux koja se zove MegaSync koja kreira folder na vašem računaru u kome privlačite fajlove ili foldere koje želite da sačuvate.

Toplo preporučujem Megu svima kao prvi izbor.

 

Googl Drive

googldrive-cloud-servisGoogl Drive je prirodan izbor mnogih koji svoje podatke žele da sačuvaju na internetu.Sve što je od Googl-a doboro je zar ne?Za to baš i nisam toliko siguran ali što se tiče Googl Driv-a potvrđujem kvalitet.

Googl Drive nudi 15 GB slobodnog prostora na koji stičete pravo kada kreirate vašu personalnu email adresu.

Neko će se zapitati ako koristim više email adresa imaću više slobodnog prostora?Odgovor je da,Googl ne pravi nikakve limite.

Jedan od glavnih razloga Googl Drive popularnosti je mogućnost čitanja dokumenata sa extenzijama DOCX, HTML, PDF, PNG, PPTX, SVG, TXT, XLSX.Naravno možete pregledati i slike i video raznih formata a u slučaju da neka ekstenzija nije podržana biće vam ponuđeno da je preuzmete i pogledate na računaru.

Iz razloga što nam je nekako najbliži i najpoznatiji pa tako i najpouzdaniji kao drugi izbor preporučujem Googl Drive.

HUBIC

hubic-cloud-servisHubic u osnovi nudi 25 GB besplatnog prostora za čuvanje podataka na internetu.

Ovaj prostor može biti proširen tako što će te preporučiti Hubic prijatelju putem referal linka.Kao nagradu dobićete dodatnih 25 GB prostora.

Hubic ne nudi ništa posebno što ostali cloud servisi nude sem veoma povoljnih cena kupovine dodatnog prostora.Za samo 10 eura godišnje Hubic vam nudi 100 GB prostora.

Za sve one koji procenjuju da će im besplatni prostor na internetu biti nedovoljan i da će ga morati dokupiti po najpovoljnijoj ceni peporučujem HubiC.

 

 

Media Fire

media-fire-cloud-servisMediaFire u osnovnoj ponudi ima 10GB prostora koji se vrlo lako može povećati do 50GB kroz referal i instalaciju aplikacije za mobilni pa tako i lajkanjem Facebook stranice ili Twitter naloga.

Od svih gore navedenih cloud servisa Media Fire zasigurno ima najprijatniji interfejs za korišćenje i organizaciju fajlova i foldera.

Jedna od mnogih opcija koje Media Fire nudi je deljenje sadržaja putem linka na određeno vreme.U prevodu to znači da link koji delite može važiti samo na ono vreme koje vi odredite što pomaže kada želite da se osigurate od zloupotrebe.

Jedina zamerka na Media Fire je bezbroj reklama koje se pojavljuju prilikom preuzimanja podataka što zna biti itekako iritantno.

Lak za korišćenje,pouzdan i besplatan Media Fire je za nas!

 

Besplatni Cloud Servisi vredni pomena

Kada sam vršio odabir besplatnih cloud servisa fokusirao sam se na količinu prostora koji nude kao i na tražene uslove i sposobnosti da vam pomognu u organizaciji vaših fajlova.Isto tako bilo mi je veoma bitno da fajl koji će te kasnije ili deliti sa drugima ili ga preuzeti za sebe lično,pripremite na najbrži mogući način i bez ikakvih komplikacija ili dodatnog znanja.

Naravno,na mreži postoje mnogo drugih možda i popularnijih Cloud Servisa koje sam namerno izostavio nalazeći im neku manu.

DropBox

Među njima opšte popularan je DropBox sa 2GB slobodnog prostora koji možete proširiti slanjem email-a prijateljima koji će zatim prateći taj email instalirati DropBox aplikaciju i potvrditi email adresu.Za sav taj trud dobićete dodatnih 500mb i tako za svaki odrađeni referal.

U svakom drugom slučaju kada se ne bih osvrtao koliko zamorno može biti instaliranje pa zatim potvrda instalacije i registracije DropBox-a za one koji žele da vam učine uslugu a kojima DropBox ne treba a instaliraju ga,DropBox bi se našao na gornjoj listi besplatnih cloud servisa.

Kao korisnik DropBoxa mogu vam reći da je sjajan i pouzdan pogotovu zbog činjenice da su mnogi online servisi koji zahtevaju veće količine podataka integrisali u sebe baš DropBox.

No nekada dobiti besplatni prostor na DropBox-u bilo je lako!Pošaljete email,vaš prijatelj klikom na link pristupi sajtu i registruje se gde vi dobijate 500 mb.U tri kratka klika vaš prijatelj ispunio je zadatak.Danas,procedura se znatno proširila i jednostavno je teško naći a realno i malo je glupavo moliti bilo koga da prolazi kroz ovaj proces.

Zahvaljujući lakšem pristupu ja sam za manje od dva meseca još tada dogurao do 15 GB prostora koji i dan danas koristim.

Bilo kako bilo možda baš zbog kvaliteta koji nudi DropBox je vredan truda i upornosti u dobijanju dodatnog slobodnog prostora stoga ga svima toplo preporučujem.

Pcloud

Pcloud nudi 20GB beslatnog prostora i mogućnost da uz isto tako složeni referal kroz instalaciju aplikacija i verifikaciju dobijete neki mali dodatni prostor.Kao i DropBox,pCloud integrisao se u mnoge online servise kao na primer u Instagram i iz mog ugla ova integracija najveći je razlog koji bi me primorao da koristim pCloud.

Da bi lakše radili sa njim pCloud zahteva instalaciju aplikacije koja je urađena tako da vam omogući kontrolu nad fajlovima na najlakši mogući način.

Jedna od glavnih predniosti pCloud-a je nešto što se zove pCloudBusiness.

PcloudBusiness nudi vam mogućnost korišćenja prostora od 1 T (terabajta) kome mogu pristupiti više različitih članova vašeg tima.Ova mogućnost olakšava rad onima koji ne rade iz kancelarije već od kuće a moraju imati pristup fajlovima kao i svi koji su u istom timu.Web developeri i programeri obožavaju ovaj alat.
PcloudBusiness nije besplatan ali ga možete isprobati free ako želite da se upoznate sa mehanikom rada na taj način.

Onedrive

Razlog zašto se Onedrive nije našao gore je zbog činjenice da nudi samo 5GB slobodnog prostora iako njegov direktni konkurent GooglDrive nudi 15GB besplatnog prostora.

Svako pametan postaviće pitanje kako to da jedan Cloud servis daje samo 5 GB slobodnog prosotra?A drugo pitanje je kako je moguće da je taj Cloud servis produkt Microsoft korporacije.

No nezalazeći u Microsoft-ovu politiku mogu reći da je OneDrive dospeo na ovu donju listu samo zbog toga što ga je moguće integrisati sa Androidom i iOS.

Svaki vaš fajl bilo da je to sličica ili muzika odlazće bez ikakvih problema na OneDrive.Zašto je to prednost OneDrive pa reći ću samo da korisnici Apple -a znaju zašto.

 

Nadam se da vam se moj tekst dopao i da će vam biti koristan vodič kada se budete odlučili za čuvanje podataka na internetu.Još jednom treba na pomenuti da je na internetu još mnogo Cloud servisa ali se ja nadam da će baš jedan od ovih koje sam vam predstavio pomoći u čuvanju vaših dragocenosti.Podelite ovaj text sa vašim prijateljima na  Facebook Twitter jer možda baš njima zatreba besplatni Cloud prostor.

 

Hvala vam što čitate!

 

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: