BlueStacks Android emulator za Windows – Android na PC-u!

Vreme čitanja:6 minuta

BlueStacks Android emulator za Windows ili Android App Player, kako vole da ga zovu , je program koji vam dozvoljava upravljanje Android aplikacijama na Windows baziranim racunarima.Ne volite Android igrice na telefonu vec na PC-u ? Ovoje je pravi program za vas!

bluestacksappplayer

Na spisku mojih omiljenih programa , BlueStacks zauzima poziciju u TOP10.Ovo je jedna od onih aplikacija koja je uvek instalirana na mom racunaru.

Razlog zbog koga toliko gotivim BlueStacks Android emulator je neosporna cinjenica da upravlajnje aplikacijama , posebno igricama , na telefonu ili tabletu ne pruza pravi osecaj.

Po misljenju zajednice korsisnika BlueStacks emulatora za Android , vecinu igara zavolite ili budete navuceni tek onda kada je igrate preko BlueStacks-a.Oni koji nesto duze prate Android scenu reci ce vam da je revolucija igrica na Androidu pocela sa stvaranjem BlueStacks Android emulatora za Windows.

Preuzimanje I instalacija

BlueStacks Android emulator za Windows mozete preuzeti sa njihove internet stranice klikom na ovaj LINK.Na sajtu takodje mozete videti preporucene aplikacije.Shvatice te da BlueStacks uglavnom promovise igrice no nemojte se prevariti , BlueStacks podrzava SVE aplikacije za Android.

bluestacksinstallInstalacija je klasicna , par klikova na next i gotovo.Obratite paznju u slucaju da instalacija nudi I dodatnu instalaciju nekih programa koji vam nisu potrebni.Kao I na Androidu , za kreiranje naloga na BlueStacks –u potreban vam je validan Gmail nalog.BlueStacks Android emulator za Windows dozvoljava vam da koristite I postojeci nalog , nalog koji koristite na telefonu ili tabletu.Na taj nacin ce se neki od vasih podataka I progresa na tom Gmail nalogu sinhronizovati sa BlueStacks – om.

 

 

Uredjivanje naloga , PikaWorld I PikaPoints

Uredjivanje vaseg naloga nije neophodno ali moze biti korisno iz vise razloga.Jedan od njih je PikaWorld na koji se prijavljujete kada uredite nalog klikom u gornjem desnom uglu na ikonicu “Account”.U slucaju da to ne uradite na taj nacin , bice vam ponudjena ista opcija I kada kliknete na PikaWorld tab u horizontalnom meniju.

bluestacksacc

Kroz “face creator” meni mozete kreirati profilnu sliku koja podseca na vas lik ili ici na “Random”  sto je u mom slucaju rezultiralo ka nekom tamnoputom , sa TopGun naocarima , smekeru.Skoro pa su I pogodili!

PikaWorld vam prikazuje sve igrace I korisnike BlueStacks-a u vasoj okolini.Ovo je odlican nacin da pronadjete prijatelje sa istog jezickog podrucija kao I igrace igrica koje I vi gotivite.

accsettingsAko vam se neko dopadne mozete ostaviti “Kompliment” na profilu.

PikaPoints su poeni koje zaradjujete koristeci BlueStacks ili napredovanjem kroz igricu ili neku aplikaciju.

PikaPoint-e mozete iskoristiti za otkljucavanje “Premium” naloga sto vam dalje omogucava da kupujete neke dodatke koji generalno ne znace nista.Realno PikaPoints I dalje nemaju neku znacajnu namenu.U toku meseca mozete ih zaraditi 12000 dok su vam 4000 potrebni za otkljucavanje premium naloga.

Jedina prava vrednost PikaPointa je sto njima dokazujete svoje uspehe jer sto vise igrate I sto ste bolji vise PikaPointa zaradjujete.

 

Kako korisiti BlueStacks Android emulator za Windows ?

BlueStacks Android emulator za Windows mozete zamisliti kao jedan Web Browser.

Svako otvaranje aplikacije ili igrice otvorice se u novom tab-u na vrhu BlueStacks prozora gde ga mozete klikom na “X” iskljuciti.

Horizontalni meni – sadrzi tabove “My Apps” , “AppCenter” , “HelpCenter” I gore pomenuti “PikaWorld”.

MyApps – podeseca na desktop gde se nalaze precice do svih instaliranih igrica I aplikacija.U grupnoj ikonici “SystemApps” nalaze se sistemske aplikacije I Settings meni.

Ulaskom u Settings meni moci ce te da podesavate razne opcije koje su slicne onim koje imate I na Android uredjajima.Jedna od bitnijih podesavanja je lokacija jer ce vam omoguciti da se povezete sa ljudima u vasoj blizini , zatim jezik I akaunt.

SystemApp tab vam takodje nudi koriscenje kamere ,GooglePlayGames,GooglePlay I MediaMenager.Mogu reci da ni jedan od navedenih ne igra bitnu ulogu kada BlueStacks koristimo na racunaru.

AppCenter – je mogu reci lepa zamena za GooglPlay.Sve sto ce te pronaci na GooglPlay –u pronaci ce te I na AppCenter-u.

Dodatna prednost AppCenter –a je ta sto forsira I preporucuje igrice koje se najvise igraju na BlueStacks Android emulatoru za Widows.

HelpCenter – ce vam pruziti odredjenu pomoc u koliko zaglavite kod instalacije igrice ili pak naidjete na neke nekompaktibilnosti.

myappstab

Podesavanje programa

Podesavanje BlueStacks Android emulatora za Windows , mozete izvrsiti preko ikonice “Settings” koja se nalazi u gornjem desnom uglu neposeredno pored “Account” ikonice.

Podesavanja su minimalna I ticu se rada programa.

Display-za one koji imaju nesto slabije racunare preporucujem stikliranje opcije “Low 160DPI” I smanjivanjem rezolucije.

Engine – meni nudi vam opciju kroz koju mozete da kontroliste koliko BlueStacks Android emulator za Windows koristi sistemske RAM memorije.

Pojacavanjem ove opcije neke druge aplikacije radice slabije.Moj ustaljeni obicaj je da kada igram igrice ne radim nista drugo tako da korisni RAM podignem skoro do samog kraja.

BossKey – je odlicna opcija kada igrate u full screen-u gde uz pomoc kombinacije tastera brzo izlazite I isto tako se brzo I vracate na BlueStacks.

Notifications – preporucujem da iskljucite sve notifikacije.Razlog tome je sto sve sto se vise povezujete I sve sto vise igrica igrate povecava se I broj dosadnih notifikacija.Takodje notifikacije , posebno nekoliko uporednih , prouzrokuju odredjen pad FPS-a dok se igrate .

Backup – za mene naj bitinija opcija iz ovog menija koja vam nudi mogucnost da u potpunosti sacuvate sav vas ulozeni rad , trud I vreme do sledece instalacije.Za nekog ko BlueStacks Android emulator za Windows koristi godinama vremenom postane dragoceno sve sto je tamo uradjeno , makar da se pohvalimo pred drugima.

settingsstrana

Upravljanje aplikacijama

kontrolaaplikacijaKada se nalazite u “MyApp” tabu na horizontalnom meniju u donjem desnom uglu pojavice vam se meni sa odredjenim podesavanjima.

MultyInstance – pomaze vam da brzo zatvarate ili pnovo pokrenete aplikacije I igrice.Generalno ova opcija sluzi onima koji pokrecu gomilu aplikacija od jednom pa je zato uglavnom beskorisna.

InstalApk – omogucava vam da instalirate apk fajl sa Android uredjaja.Apk fajl je zapravo instalacioni fajl neke igrice.Jedina korisna namena apk instalera je kada se neka igrica ili aplikacija pojavi na na GooglPlay-u ali ne I na BlueStacks-u.Medjutim iz iskustva znam da se u kratkom vremenskom periodu sve sinhronizuje.InstalApk opcija je opcija za nestrpljive decake I devojcice.

Medjutim postoje aplikacije koje se nikada ne pojave na BlueStacks Android emulatoru za Windows I takodje iz iskustva znam da to nije slucajno.Takve aplikacije obicno imaju neki konflikt sa BlueStacks-om I nisu vredne rucne instalacije.

Uninstall app – sluzi za brisanje aplikacija I igrica.

Wallpaper – je opcija omogucena samo “Premium” korsnicima a sluzi za promenu pozadine.

Podesavanje kontrola

Podesavanje kontrola je I mozda najbitnija opcija u celoj ovoj prici.Medjutim to sto vam BlueStacks dozvoljava koriscenje misa I tastature ne znaci da ce vam to dozvolit I odredjena igra.

Mnoge igre ne dozvoljavaju potpuno koriscene misa jer tako sticete odredjenu prednost nad igracima koji igraju na telefonu ili tabletu.

Bez obzira na to , igranje igrica putem tastature pruza ne zamislivo veci uzitak.

kontrole

Meni – podesavanje je omoguceno samo u prozoru igrice.Kada se igra aktivira u donjem desnom uglu pojavice se meni sa sledecim opcijama:

Kayboard controls enabled / disabled – vam omogucava da po zelji iskljucite ili ukljucite kontrolisanje putem tastature

Open kayboard controls UI – ovo je mesto gde podesavate kontrole.Moj savet je da ostavite default podesavanja ali se najpre upoznajte sa njima.Na kraju krajeva ako zelite da nesto promenite pre toga procitajte upustva koja mozete naci na istom prozoru u gornjem desnom uglu (Help).

Toggle kay tips display – kao I na Android uredjaju moguce je videti kontrole na ekranu sa odredjenom transparentnoscu.Kontrole su toliko proste da je po default-u ova opcija iskljucena.

Toggle full screen – klikom na ovu ikonicu prelazite u “Full screen mod”.Fullscreen modu mozete pristupiti I pritiskom na dugme F11 I na isti nacin izaci.

Savetujem vam da kada ste u full screen-u destiklirate opciju izlazenja iz full screen-a uz pomoc “ESC” dugmeta.Mnoge igrice imaju posebno podesavanje za ESC dugme pa cesto dolazi do nezeljenih radnji.

Set location – ova opcija postavljena je ovde sa razlogom a to je ne mogucnost aplikacija da odrede vasu lokaciju putem BlueStacks-a.Zato je potrebno to uraditi rucno , naravno ako je uopste potrebno za igricu koju igrate.

Take Screenshot – svi znamo sta ovo znaci . Zar ne ?

Shake – shake opcija koristi se kada je za igricu potrebno da protresete ekran.Iz nekog razloga veoma cesto citam prituzbe na racun ove opcije jer ne funkcionise propisno.

Do sada nisam imao prilike da je korstim ali ako vam zatreba da protresete monitor nemojte to uraditi rukama .

Sve je spremno , poletimo!

Od ovog trenutka spremni ste da zaplovite u igracke vode Android igrica.Upozoricu vas da igrice I aplikacije bukvalno gutaju RAM memoriju.Verovatno zbog toga je I postavljena opcija podesavanja kolicine RAM memorije koju BlueStacks Android emulator za Windows sme da koristi.

Neke igrice ce traziti pristup ka vise RAM-a neke ne sto ce te osetiti pod prstima.Sve igrice radjene su za mobilne telefone , njihova zahtevnost povecava se samo zbog igranja u full screen-u.

Uprosti mi zivot – I ako se cela prica svodi na igrice , bio bih neposten a da ne pomenem da neke aplikacije kao I igrice dobijaju na korisnosti kada se koriste preko BlueStacks-a.

Aplikacije poput Viber , Skype , WhatsUp I Facebook Messenger sada postaju zanimljivije I korisnije jer mozete kuckati na tastaturi.Pored toga uz pomoc mikrofana I kamere mozete uspostaviti kvalitetniji kontakt.

Instagram – je prica za sebe jer na internetu postoje par aplikacija koje vam dozvoljavaju da postavljate sliku na Instagram preko PC-a.Te aplikacije ili su veoma lose a I ako su dobre onda nisu besplatne.

Medjutim na BlueStacks-u je sve besplatno I gotovo indenticno kao I na Android uredjaju.

Uveravam vas  da 90% obradjenih slika na Instagramu dolazi preko BlueStacks-a.Jednostavno gledano , sliku ubacite na komp odradite sta je potrebno preko PhotoShop –a a zatim je postujete na Instagram preko BlueStacks-a.

Preporucujem , isprobajte BlueStacks Android emulator za Windows jer  je besplatan I koristan!

 

BlueStacks svakoga moze iznenaditi svojom korisnoscu , no ako ste I vi iznenadjeni koliko vam je pomogao ovaj artikal u upoznavanju BlueStacks Android emulatora za Windows podelite to sa svojim prijateljima na  Facebook Twitter stranici.

Hvala vam sto citate!

 

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: