3+ Jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama

Vreme čitanja:10 minuta

Jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama zaista postoje.Mala cena ne znači uvek i loš kvalitet.Ponuda na tržistu je takva da su se neki proizvođači odlučili da kvalitet kamere postave ispred performansi telefona pa se tako I sama cena nametnula kao povoljna.Na tržištu je nekoliko ovakvih uređaja a ja ću za vas odabrati one najbolje.

mobilni-telefoni-sa-najboljim-kamerama

 

Pre nego što odpočnem predstavljanje mobilnih telefona sa najboljom kamerom moram definisati koje osobine kamera telefona mora imati da bi stekla status „kvalitetna“ .Isto tako moram definisati i „pristupačnu cenu“ jer ovaj pojam može biti različit od osobe do osobe.

Kvalitet kamere

Pixel (megapixel)

I ako veoma bitan pokazatelj kvaliteta jedne kamere,nije presudan kada govorimo o telefonima.Sta je pixel i kako se definiše pisaću u drugom postu,za sada mogu reći da kada se radi o mobilnim telefonima pixel označava rezoluciju kamere tj. veličinu slike koju kreira.

Zašto pixeli nisu bitni?

Odgovor je jednostavan,kamera telefona nije predviđena da stvara ogromne fotografije,bolje rečeno profesionalne fotografije.

Čak i da želimo da određenu fotografiju prebacimo na papir,na primer 10×15 ili 13×18,njena rezolucija u digitalnoj formi ne mora biti veća od 6 do 7 pixela.Razlika između više i manje pixela primećuje se kada sliku približimo.Tada će se slika sa više pixela videti jasnije od slike sa manje pixela.To se dešava zato što slika sa više pixela ima veću rezoluciju i može se razvući više.

Jasno vam je da kada štampamo velike formate,na primer A4,kamera mora imati veću rezoluciju da bi se na tom formatu jasno videla.

Postavlja se pitanje,zašto praviti slike koje su ogromne kada će i onako ostati na telefonu ili računaru? Odgovor je da nema razloga!

I ako je ova konstatacija tačna,mobilni telefoni sa najboljom kamerom grabe ka sve većom i većom pixelizacijom.

Istina je da ako zaista želite ogromne slike besprekornog kvaliteta morate kupiti profesionalni digitalni foto-aparat.

Koliko megapixela mi je zaista potrebno ?

Vremena su takva,pixela je mnogo i mi se moramo prilagođavati tome.Mobilni telefoni sa najboljim kamerama trebaju imati između 12 i 16 mpx a evo i zašto.

Čak i digitalni foto-aparti srednje klase imaju od 11 – 24 mpx.Kada već želimo praviti slike iz zabave koje ne moraju biti ekstra kvaliteta onda možemo koristiti kamere srednje klase.

Kamere od preko 11 mpx postale su i nekakav standard.Kada malo istražimo šta to tržište nudi videćemo da noviji modeli pucaju na cifre iznad 11 mpx pa su zato većina kamera danas od 12 + megapixela.

HDR

HDR funkcija služi za dobijanje većeg opsega osvetljenja.Uz pomoć HDR dodatka vaše slike delovaće oštrije i osvetljenije što dodatno pomaže kada slikate sa umanjenom količinom svetlosti.

Razlog zbog koga uopšte i pominjem HDR je što mnogi skupi modeli telefona nemaju HDR funkciju koja bi inače trebala biti obavezna.

F-broj (f-number)

F-broj predstavlja kontrolu količine svetlosti koja kroz sočiva može da prođe.U profesionalnim foto-aparatima kontrola količina svetlosti koja prolazi kroz sočiva je standardna opcija.

Kod mobilnih telefona ova opcija je sve češća a pomaže nam u dobijanju različitih efekata slike.

PDAF (phase detection autofocus)

PDAF označava da kamera poseduje mogućnost izoštravanja slike u zavisnosti koliko je objekat koji se posmatra udaljen.Primera radi u ranijim modelima telefona udaljeni objekti delovali bi pomalo zamagljeno što se sa pojavom PDAF-a promenilo.

Telefon koji poseduje ovu opciju treba zadžati par sekundi kako bi izoštrio sliku a zatim okinuti.

Sem „phase detection autofocus“ telefon može imati i „lasser autofocus“.Razlika između ova dva autofocus-a je u brzini fokusiranja.To znači da je krajnji efekat isti samo što će telefon sa laserskim autofokusom brže biti spreman za slikanje.

Telefon sa laserskim autofokusom za izračunavanje daljine objekta koristi laser.

Mobilni telefoni sa najboljim kamerama poseduju čak i oba načina autofokusa istovremeno.

LED flash

Za dobijanje kvalitetne slike potrebno je svetlo.Pri nedostatku svetla dodatno osvetljenje obezbeđuje ugrađeno LED svetlo.Mobilni telefoni sa najboljim kamerama poseduju opciju automatskog paljenja LED svetla kada je to neophodno.

OIS

OIS ili „optical image stabilization“ označava da kamera poseduje mogućnost optimizacije slike kada se telefon pomera.

OIS sprečava blur efekat koji nastaje kada pomerimo telefon u trenutku kada napravimo sliku.

OIS nije standardan kod mobilnih telefona ali biće uzet kao veliki plus u mom ocenjivanju.

GPU

Ono što čini mobilni telefon sa najboljom kamerom takvim je grafički procesor.Kada bih morao laički da objasnim koja je uloga GPU pri slikanju rekao bih da GPU pomaže telefonu da bolje vidi ono što prodje kroz sočiva.

Što je GPU brži to su slike kvalitetnije.Mogućnost da se pri uzimanju slike implementiraju razne tehnike koje poboljšavaju njen kvalitet direktno je vezan za kvalitet GPU-a.

Još jedna bitnost GPU je mogućnost dodavanja efekata,aplikaciono poboljšavanje i dorada slika.Mnoge aplikacije za Android i iOS oslanjaju se na brzinu grafičkog procesora kako bi efekte preneli na sliku u trenutku uzimanja iste.

Memorija

Na prvi pogled i ne tako bitan faktor,nedostatak memorije može za tren oka postati problem.Neko će reći kako je lako nadoknaditi nedostatak memorije tako što će mo redovno prazniti telefon i prebacivati podatke na računar.Drugi će reći da su poslednje generacije telefona obično opremljenje sa tonom memorije i da se o tome ne brine kao nekada.

Medjutim i pored svih tih činjenica na kraju se svima barem jednom desi da baš onda kada nešto žarko želimo da uslikamo nemamo dovoljno memorije da to uradimo.

Mobilni telefoni sa najboljim kamerama prave slike velikih veličina koje se kreću do nekoliko megabajta.Mnogi vlasnici ovakvih telefona vole da baš telefon bude čuvar slika a mnogi jednostavno ne koriste neki drugi uređaj.

Na kraju krajeva logično je da telefon sa najboljom kamerom poseduje i veliku memoriju gde bi memorija bila svojevrsni dokaz da proizvođač želi da ugodi svima koji kupuju telefon zbog kamere.

Moja parola je „Slikaj i ne misli“ pa će i veličina memorije biti značajan faktor u mom ocenjivanju.

Baterija

Trajanje baterije i slikanje nikada nisu išli jedno uz drugo.Čak i danas baterija je ostala problem svima koji telefon koriste za posao ili slikanje.To donekle objašnjava veliku popularnost „Power bank“ dodataka.

Međutim svi mi znamo da to nije idelano a pogotovo ne praktično rešenje i moramo se pomiriti sa činjenicom da je baterija ograničavajući faktor ma koliko telefon bio skup i kvalitetan.

Slikanje i snimanje brzo iscrpljuju bateriju.Ako je veličina memorije dokaz da proizvođač brine o korisnicima koji vole slikanje onda je to i trajanje baterije.

Broj mHa biće još jedan faktor koji će definisati koji su to jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama.

Pristupačnost cene

Šta je to jeftin telefon i kako uopšte odrediti koja to cena telefon sa najboljom kamerom čini jeftinim?

Da bih odredio pristupačnu cenu morao sam se držati cene najskupljih telefona sa najboljim kamerama.

Ako uzmemo u obzir da jedan Apple iPhone X i jedan Samsung Galaxy Note 8 imaju najbolje kamere na tržištu a pritom koštaju oko 1000 $ i ako uzmem u obzir da svi telefoni u toj klasi imaju cenu od 800+ $ mogu reći da je srednja cena nekih 400-500 $.

Telefoni koje ću ja predstavti imaju cenu manju od 400$

Pre nego što saznate koji su to jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama iskoristite priliku da se prijavite na KlixLinx Blog kako bi dobijali obaveštenja o novim kvalitetnim sadržajima!

Asus Zenfone 3 Zoom ZE553KL

asus-zenfone-3-zoom-ze553kl-specifikacije.jpg

Asus Zenfone 3 je moj idealni favorit za prvo mesto na listi „Jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama“

Pre nego što bilo šta kažem o samoj kameri moram napomenuti da korisnici kod ovog telefona najčešće komentarišu bateriju.5000 mAh kapaciteta baterije učiniće da vam se prsti ukoče od škljocanja.Ako na to dodamo i 128 GB memorije koju možete dodatno proširiti za još 256 GB jasno je da su dva vrlo bitna uslova za višesatovno škljocanje ispunjeni.

Asus Zenfon 3 poseduje dualnu kameru.Obe kamere su od 12 mpx rezolucije sa objektivima od 25mm i 56mm.Perdnja kamera dolazi sa jednim dodatnim pixelom i odličnom korekcijom osvetljenja što će učiniti svaki vaš selfi bajnim.

Ono što omogućava Asusu Zenfone 3 da pravi neverovatno dobre slike je OIS i kombinacija PDAF i laser autofokusa.

Ono što dodatno krasi ovaj telefon je Amo-Led ekran i pretežno aluminijumsko kućište.U pogledu kamere i još nekih specifikacija ovaj telefon može se uporediti sa Apple iPhone 7.Svi vlasnici ovog telefona primetiće Asus Zen UI,promenjeni interfejs Androida koj doista daje drugačiji osećaj kada se igrate sa telefonom,jednostavno prija.

Asus Zenfone 3 poseduje i dve sim kartice što nas dovodi i do jedne od njegovih mana.Ako kojim slučajem želite da porširite memoriju to možete učiniti preko jednog od dva SIM slota koji je ujedno i mmc slot.Baterija od 5000 mAh je impresivna i sama činjenica da se nalazi na ovakovom telefonu je neverovatna,medjutim baterija je integrisana i to je svakako još jedna mana.Jednostavno niko ne želi da vek telefona bude vezan za vek baterije a svi znamo kako je vek baterije kratak.To bi značilo skupocenu zamenu u budućnosti što i nije radosna vest za svakog kupca.

 

Bez obzira na sve epitete ovaj telefon vrlo lako mogao je da ispadne sa moje liste.Njegova cena je na ivici,čak što više ovaj telefon smatram „jefitinim“ samo zato što za cenu od 380-400 eura ovaj telefon nudi mnogo,mnogo više.400 eura za telefon nije malo ali kada ga uzmete u ruke ovaj telefon vrišti „Kupi me!“.

Da bi vas Asus Zenfon 3 pridobio morate ga kao prvo imati u rukama a kao drugo morate ga uporediti sa nekim mnogo skupljim modelima.Videćete da je Zenfon pametna investicija.

HTC U11 Life

htc-u11-life

Ovaj telefon vrlo lako mogu opisati kao telefon srednje klase sa vrhunskom kamerom.

Najprivlačnije na ovom telefonu,sem kamere,bila je kompaktibilnost sa Android Oreo 8.0 o kome sam već pisao.Ne mogu reći koliko mi je samo ta cinjenica privukla pažnju kada znam koliko malo telefona,posebno onih iz srednje klase,ima mogućnost da nabaci novi Android Oreo OS.

 

Za ovaj telefon ne mogu reći da je kreiran za ljubitelje škljocanja iz par razloga a najbitniji su baterija i memorija.Kao što sam već napomenuo ova dva faktora najviše govore o tome da li je telefon predviđen za škljocanje,predviđen za nezasite korisnike.

HTC U11 Life dolazi u dve verzije.Slabija koja ima 32GB ROM i 3 GB RAM memorije i 64GB ROM i 4GB RAM memorije.

Srećom pa ovaj telefon omogućava proširenje memorije do 256 GB sa microSD karticom jer ako bi se oslonili na njegovu internu memoriju ne bismo bili zadovoljni.

Baterija od 2600 mAh je ono što ovaj telefon bukvalno gura u srednju klasu.Kada pogledam sve specifikacije telefona nije mi jasno zašto se HTC nije potrudio da u U11 smesti barem 3000 mAh bateriju.

Po nekoj logici stvari kamera od 16 mpx i Adreno 508 grafički procesor moraju biti podržani snažnom baterijom ali to nije slučaj.

Da li U11 ima problema pri pravljenu slika,nema,jer to mu omugućava Adreno 508 i Snapdragon procesor u kombinaciji sa 16mpx kamerom.

Da li će njihov rad biti ograničen baterijom,naravno da hoće jer ova dva čudovišta zahtevaju stabilno napajanje za stabilan rad.

I kao da U11 želi da nam odvrati pažnju od baterije i memorije nudi nam IP67 standard koji nam garantuje da je ovaj telefon otporan na vodu do jednog metra dubine.

Šta nam prvo padne na pamet kada je telefon koji ima 16mpx kameru otporan na vodu?

Slikanje pod vodom stvarno deluje privlačno i zanimljivo.Slikanje morskog dna može dati očaravajuće slike,lično sam se uverio.

A sada ono glavno,kamera!

Dve indetične kamere (prednja i zadnja) od 16 mpx poseduju HDR,PDAF,f2.0 i LED fleš.

I ako je telefon relativno mlad na internetu možete naći gomilu komentara i hvalospeva o kameri HTC U11 Life i ja im verujem.

Još jedan od zanimljivih dodataka je auto-selfi.Ovo je neverovatno korisna opcija posebno za ljubitelje selfija.Auto-selfi omogućava vam da kada slikate sebe,umesto da to uradite pritiskom na dugme,telefon će to sam uraditi ako stojite mirno par sekundi.

Svako ko se često selfa zna kako pritisak prsta uvek malo pomeri telefon i tako vas udalji od savršenog selfija.Sa HTC U11 Life se to nikada neće desiti.

Cena ovog telefona sudeći po zvaničnim sajtovima iznosi do 350 eura i verujte mi da je to istina ovaj telefon se nebi našao na mojoj listi.Srećom nije.

Kada sam uradio dodatna istraživanja i uzeo cene iz nekih maloprodaja shvatio sam da se kod nas HTC U11 Life može naći i za neverovatnih 250 eura i to sa 64GB verzijom.

Cena varira od 250 eura do 350 eura iz meni nepoznatog razloga ali jedino je bitno da se može naći dosta jeftinije.

Čak i da je osnovna cena 300 eura i dalje bih zadržao U11 na ovoj listi iz prostog razloga što kombinacija kamere i GPU kod ovog telefona na nekim drugim telefonima dostiže cenu i preko 600 eura.

HTC U11 Life je veoma pouzdan telefon sa odličnom kamerom.To je telfon koji će vam biti dobar drug u putovanjima i koji će verno zabeležiti sve vaše doživljaje.Jos jedan dragulj na listi “Jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama”!

 

Huawei Honor 6X

huawei-honor-6x

Svoju listu „Jeftini telefoni sa najboljim kamerama“ završavam sa Huawei Honor 6X.

Telefon koji ima i nema „malo ovoga i malo onoga“ ali definitivno ima odličnu cenu koja se kreće od 150 do 200 eura.

Da bih vam dočarao ovaj telfon prvo ću vam reći sta nećete dobti kod drugih telefona jeftinijih od 200 eura.

Sigurno nećete dobiti duplu kameru od kojih je jedna 12mpx a druga 2mpx sa PDAF i LED flešom.Nećete dobiti prednju kameru od 8 mpx.Bateriju od 3340 mAh i ROM od 64 GB i RAM od 4GB.Nećete dobiti telefon sa Fingerprint opcijom i DUAL Sim dodatkom.Nećete dobiti baš nista od ovaga u jednom telefonu sem u Huawei Honor 6X.

Ovaj telefon ima neverovatan odnos kvaliteta i cene.

Kao što sam na početku rekao kako telefon ne mora imati kameru sa mnogo pixela da bi vas zadovoljio slikama koje pravi kao da sam mislio na ovaj telefon.

Honor 6x pravi odlične slike i to može da radi veoma dugo po rečima zadovoljnih korisnika.

Da li Honor 6x ima nedostatke,pa naravno da ih ima ali sve to nadoknađuje svojom cenom.

Honor 6x sem u grupu „Jeftini telefoni sa najboljim kamerama“ mogu smestiti i u grupu „Pouzdani telefoni“ jer on to i jeste.

Njegov procesor i GPU nisu ni približno dobri kao kod prethodna dva modela ali i dalje nude mogućnost stabilnog rada.Za mnoge je to ono glavno što žele od svakog telefona a dobra kamera je samo extra.

Još jedna mana ovog telefona je proširiva memorija koja deli slot sa SIM karticom.

Zapažanja korisnika se čak i ne fokusiraju na kameru već na njegov izgled i veličinu ekrana.

Mnogi korisinici obožavaju telefone čiji ekran zauzima 80% površine telefona a i ja sam među njima.Aluminujmsko tanko kućište pokazuje da je telefon lak i kada vam je u rukama kao da se topi.

 

Huawei Honor 6X vredi svaki euro i više od toga.Preporučio bih ga svakom ko želi solidan telefon dok ne skupi novac za nešto ozbiljnije.No čak i kada se to desi verujem da će Honor 6X ostati vaš drugi telefon jer on je jedan od onih koji se ne prodaje.

 

 

Telefoni vredni pomena na listi “Jeftini mobilni telefoni sa najboljim kamerama”

 

Motorola Moto G4 Plus

motorola-moto-g4-plus

Cena: 120 – 180 eura

Prednosti:

 • Odlična kamera
 • Odličan procesor
 • Solidna baterija

Mane:

 • Plastično kućište , siromašan dizajn
 • Slabiji GPU
 • Slaba prednja kamera

ASUS ZENFONE 3 MAX

asus-zenphone-3-max

Cena: 150-200 eura

Prednosti:

 • Odlična kamera
 • Odlična baterija
 • Dizajn

Mane:

 • Premalo interne i externe memorije 
 • Premalo RAM memorije
 • Slabiji CPU i GPU

Xiaomi MI A1

xiaomi-mi-a1

Cena: 230-260 eura

Prednosti:

 • Odlična kamera
 • Odličan CPU i GPU
 • Dizajn
 • 720p i 120 fps video

Mane:

 • Premalo memorije
 • Slaba baterija
 • Slaba prednja kamera
 • Cena

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od velike pomći kada se budete odlučivali za svoj telefon koji će imati akcenat na kvalitet kamere.

Da kupovinu učinite ekonomičnijom neki od ovih telefona može biti i polovan.Da naučite kako prepoznati kvalitetan a polovan telefon pročitajte ovaj tekst :

Polovni mobilni telefoni – kupovina i kako izabrati pravi

 

Učestvujte u deljenju besplatnih sadžaja sa Klix Linx Bloga i podelite ovaj tekst na  Facebook Twitter.

 

Hvala vam što čitate!

 

 

 

 

 

 

 

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: