3 navigacija za Android – Besplatna navigacija bez interneta

Vreme čitanja:6 minuta

Navigacija za Android – Besplatna navigacija bez internet svima je potrebna.Svako ko poseduje Android uredjaj ima pristup desetini besplatnih navigacija.Naravno,niti su sve totalno besplatne niti su sve podjednako korisne.Zato sam ja za vas izabrao 3 koje to jesu!

 

navigacija-za-android

Ovo je doba otvorenih granica I izglednijih sansi da se negde odputuje.Jos kada imate svoj auto I destinaciju,sve sto vam je potrebno je neko da vam pokaze put.Navigacije za Android danas stoje rame uz rame sa profesionalnim putnim navigacijam.Besplatna navigacija je samo plus , ostaje nam jos da zadovoljimo faktor pouzdanosti.

Gledajuci na te kriterijume zapitao sam se koja je to navigacija za Android,besplatna navigacija bez interneta.

1.Googl Maps

Logican izbor !

Dolazi uz Android . Sigurno najbolje integrisana navigacija jer to je ipak Googl dete.Potpuno besplatna sa besplatnim offline mapama.Godine iskustva I developinga.Milioni korisnika koji su je isprobali I recenzirali!Googl Maps je u pravom smislu te reci , navigacija za Android.

Naravno , uvek ce se pojaviti neko ko ce vam reci da ponekada gresi.Uveravam vas , svaka navigacija ponekada gresi.Za godine koriscenja Googl Maps samo jednom desila se greska I to u vidu skretanja za jednu ulicu ranije.

besplatna-navigacija-bez-interneta

Inace rute su veoma tacne I veoma cesto samo Googl Maps bice onaj koji ce vam ponuditi najkrace.

Googl Mpas navigacija za Android nece vam se ponuditi sama I ako je integrisana u svaki Android sistem.Medjutim,prvim pokretanjem ponudice vam sve potrebne nadogradnje I regionalnu mapa.

Regionalna mapa – Pod regionalnom mapom smatra se prostor u kvadrantu od 320 x 190 kilometara.Ta mapa ce se memorisati I moci ce te je koristit I kada nemate interneta.Dovoljno je samo ukljuciti GPS i sacekati par trenutaka da satelit locira vas polozaj.Zatim unesete zeljenu destinaciju i GO!

Odlicno je sto ne morate skidati mapu celih drzava ili vecih regiona sto zahteva velike kolicine memorije i dodatnu memorisku karticu.

Druge navigacije ili daju ogromne mape Evrope ili pojedinacno drzava sto uvek predstavlja problem za memoriju.

Za nase standard putovanja po ovoj nasoj Srbijici Googl Maps je kao stvorena.

Uz internet je bolje – Naravno ako imate internet , Googl Maps kao ni jedna druga navigacija ponudice vam sve detalje puta,moguce usputne stanice,vazna mesta,restorane,odmaralista,parkinge,medicinske ustanove i slicno.

U 90% slucajeva ono sto je na mapi obelezeno poseduje i neku recenziju zato se uvek drzite GooglMaps-a kada planirate da usput negde nesto pojedete ili prenocite.

3D pregled – se inace slabo koristi za vreme voznje ali je savrsen pomocnik kada se pripremate za put.Gde god da sam krenuo na duzi put uvek sam se informisao putem 3D pregleda za svaki slucaj ako GPS zakaze i ne mogu pronaci internet.

Uz pomoc 3D pregleda ce te bukvalno biti na mestu gde ce te proci tek sutra.Tako mozete zapamtiti orjentire kao sto su prodavnice , kuce ili saobracajni znakovi.

Mozda jedina mana koja je bitna da se pomene je to sto aplkacija automatski brise preuzetu mapu posle 30 dana i to bez upozorenja bilo da imate net ili ne.Dobro je ovo imati u vidu kada krecete na vremenski dug put bez interneta.

Prednosti :

 1. Offline mape koje zauzimaju malo prostora
 2. 3D pregled
 3. Detaljna obavestenja o ruti
 4. Predlaze krace deonice

Mane :

 1. Offline mapa traje samo 30 dana
 2. Nedostupna na drugim uredjajima (windows phone I iOs)
 3. U slucaju da se na tren izgubi GPS signal , treba vremana da vas locira na Offline mapi
Download Googl Maps navigaciju za Android – Besplatna navigacija bez interneta

2.Sygic

Razlog zbog koga sam ja odabrao Sygic navigaciju za Android I ako je mnogi rankuju kao cetvrtu ili petu je TomTom.

TomTom – je kompanija koja se godinama unazad bavi navigacijama I mapiranjem tako da su svo svoje iskustvo , bazu I preciznost ubacili na Sygic.

navigacija-za-android

Besplatna navigacija bez interneta je nesto u cemu je TomTom sa Sygic-om usao prvi put.TomTom je poznat kao proizvodjac veoma kompaktnih putnih navigacija koje i te kako nisu besplatne.

Sygic uvodi tu novinu uz sve pogodnosti TomTom-a kao sto su glasovna navodjenja na vise stranih jezika , 3D animirani prikaz , precizne mape I nazivi ulica , obavestenja pored puta i td.

HeadsUpDispaly – Posebno zanimljiva Sygic navigacija postaje kada instalirate dodatnu aplikaciju “Heads up display”.Heads Up Display omogucuje da se slika na ekranu telefona reflektuje na soferku automobila u periodu bez svetla.Dobija se veoma cool i futuristicki dodatak u vasem automobilu.

Mape koje dolaze uz Sygic navigaciju za Android su na nivou drzava.Skidate ih pri prvom pokretanju i tako svaki put za sledecu drzavu koja vam je potrebna.

Sygic se pobrinuo da velicina mapa u megabajtima bude mala na ustrb informacija koje nudi u smislu obavestenja o dozvoljenoj brzini , znakovima I slicno.To znaci da kada skinete Offline mapu , pred sobom ce te imati samo rutu puta I minimalne informacije.

Prenatrpano – Medjutim kada navigacija radi sa internetom imacete previse informacija.Zapravo imacete toliko informacija da ponekada od znakova i natpisa necete vide rutu.

Jos jedna dobra stvar je sem sto je Sygic besplatna navigacija ona nudi i besplatne automatske nadogradnje mapa.Za razliku od drugih besplatni navigacija na Sygic-u necete morati da brinete o azurnosti mapa jer aplikacija sve odrzava sama.

Na kraju , ono sto moram da napomenem je i sam rad aplikacije.Sygic radi savrseno na Androidu cak i na sporijim modelima.Retko kada pokazuje bagove i retko kada otkazuje.Ono sto nevalja je kalkulacija vremna puta,duzine puta i potrosnje.

Svako ko je koristio Tom Tom navigacije zna da ce vam se vreme predjenog puta , potrosnja , zadrzavanja , prepreke  i slicno poklopiti sa onim sto navigacija I sama predvidi.To nije slucaj i sa Sygic-om.Svaki put kada zelite da saznate nesto o Sygic-u naicicte na iste prituzbe korisnika.Lose preracunavanje ruta , posebno na Offline mapama.

Prednosti :

 1. Proizvod pouzdane kompanije TomTom
 2. Mape malih velicina u MB
 3. HeadsUpDisplay – ne morate skretati pogled sa puta
 4. Automatsko azuriranje map
 5. 3D animirani prikaz

Mane:

 1. Veoma malo informacija kada ste Offline
 2. Lose preracunavanje vremna , duzine , potrosnje I slicno
 3. Prenatrpan prikaz informacija kada ste povezani na net
Download Sygic navigaciju za Android – besplatna navigacija bez interneta

3.Here WeGo

Osecaj pre svega – Kada sam razmisljao sta cu pisati o ovoj navigaciji za Android znao sam sta cu opisati prvo.To je sklop boja.Ne znam kako I zasto ali od svih navigacija koje sam koristio Here WeGo prikaz mi je bio najjasniji I najprivlacniji.Oko ga jednostavno voli.Ovo je moje licno misljenje a vama ostavljam da se uverite sami.

besplatna-navigacija-za-android

Zanimljiva cinjenica oko ove besplatne navigacije bez interneta je sto je prvobitno radjena samo za Windows Phone od strane Nokia kompanije I zvala se Nokia Maps.Vremenom se cela prica zagrejala pa je zbog ociglednog kvaliteta ova besplatna navigacija bez interneta zavrsila i na Android i na iOS platformi.

Jaki klijenti – Elem , o kakvoj navigaciji se zapravo radi govori cinjenica da se Here WeGo integrisao u board kompjuterima BMW-a , Audi I Daimler Auto kompanijama.

Ne racunajuci izgled koji olaksava pracenje rute,Here We Go se za razliku od Googl Maps I Sygic odlucio da ponudi vise u Offline rezimu.

Pripremite megabajteTo sto nudi vise u smislu informacija znaci da su I mape velike u megabajtima.

Here We Go je jedna od retkih navigacija za Android koja u Offline modu daje I 3D prikaz I glasovno navodjenje.Na sve to nudi I gomilu informacija cak i onih manje bitnih kada ste u offline modu kao sto su restorani , znacajna mesta i slicno.

I ako to nije znacajno kada ste u Srbiji , za kreiranje rute nije vam neophodna adresa , vec to moze biti ime firme , trga , znamenitosti.Srbija je u ovom slucaju veoma malo snabdevena takvim informacijama.

Low memory – Ponavljam I podvlacim sve te pogodnosti zahtevaju dosta memorije.Govorim o 120 – 200 mb po drzavi.Na primer ako zelite celu EU morate izmisliti vise od 1gb memorije!

I sve to bi nekako i proslo da Here WeGo dozvoljava upotrebu memoriske kartice!Iskreno ovo smatram najvecim minusom I najvecom nelogicnoscu.

Kako aplikacija koja zahteva velike kolicine memorije ne dozvoljava upotrebu kartice ?

No osvrnimo se na lepe stvari a to je rad kada ste prikaceni na internet ,  jer tada stvari postaju zanimljivije.

Here We Go prikacen na internet bukvalno postaje Wikipedia puta!

Informacije o saobracaju – Neznam kako dolaze do svih tih podataka ali kada ste na putu Here WeGo ce na osnovu gustine saobracaja predlagati promenu rute.Informacije o gustini saobracaju su toliko tacne da je to neverovatno.Here WeGo navigacija za Android predlozice vam i promenu rute kako bi se provozali pored nekog spomenika kulture , parka , necega sto je vredno videti.

Kada se vozite i pocnete da dobijate sve te informacije o mestu u kome ste , preporuke i td. Steknete osecaj kao da se vozite sa turistickim vodicem!

Ne mogu da sakrijem odusevljenost ovom aplikacijom kada je na internetu.

Fifti-fifti -Sve te prednosti imaju i svoje mane a to nije samo manjak memorije.Here We Go besplatna navigaija bez interneta je zahtevnija I trazi nesto brze uredjaje.

Zbog toga je sklona kocenju , bagovima , prekidom rada.Na nesto kvalitetnijim telefonima to nije slucaj i Here WeGo navigacija za Android je stabilna.

Svako ko je koristio ovu besplatnu navigaciju bez interneta na Windows telefonima i na Android uredjajima uvideo je ogromnu razliku u radu.

Kao sto i GooglMaps na Androidu radi savrseno tako i Here WeGo radi besprekorno na Windows OS telefonima.

Da je ovo tacno govori cinjenica da mnogi kako bi nesmetano koristili ovu navigaciju kupuju Windows OS telefone.Moje licno iskustvo govori da Here We Go sa svim dodacima radi savrseno na Nokia Lumia 530 telefonu koji je osrednjeg kavliteta.

Prednosti :

 1. Bogat informacijama offline rezim
 2. Odlican interfejs
 3. Glasovno navodjenje I 3D prikaz kada ste offline
 4. Redovno azuriranje mapa I prikaza

Mane :

 1. Zahteva brdo memorije
 2. Ne podrzava memorisku karticu
 3. Zahteva brze telefone
 4. Nepotrebne informacije u offline rezimu
Download HereWeGo navigaciju za Android – besplatna navigacija bez interneta

Ako vam se svideo ovaj tekst I nalazite ga korsnim , mnogo bi mi znacilo da to podelite sa svojim prijateljima na  Facebook Twitter !

Hvala vam sto citate!

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: