Roba iz Kine – uvoz , carina , pdv

Vreme čitanja:3 minuta

Roba iz Kine – uvoz , carina , pdv su pitanja na koja mnogi traze odgovore.Na internetu pronaci ce te brdo objasnjenja I obrazlozenja.Problem se javlja onda kada se propisi promene a davaoci sada vec fals informacija ne osvezavaju svoj sadrzaj.

 

carinskauprava

 

Samo .gov  – Moj savet je , drzite se vladinih oglasavaca.Na vladinim sajtovima kao sto je uprava carine I poreska uprava uredno I pravovremeno objavljuju se sve zakonske promene I donosenje novih.Na kraju ovog artikla , u korisnim linkovima okacicu one bliske ovoj tematici koje povremeno mozete proveriti.

Znam  , tamo ima mnogo tekstova , pravnog pisanija koje se tesko razume I zamara mozak.

Znam , lakse je kada vam neko drugi sve to slozi u kratkoj pisanoj formi razumljivoj svima.

Ali znam da vam nije pravo kada vam na narucenu robu obracunaju I PDV I carinu.

Zato pre nego sto obrazlozim saznanja , bitno je da znate da je najbolje informisati se sa vladinih sajtova.

Carinske dazbine

Pod carniskim dazbinama smatraju se vrednost PDV-a I vrednost carinjenja.U Srbiji vrednost carinjenja je 10% dok je osnovica PDV-a 20% za vecinu proizvoda.Kada kazem za vecinu , podrazumeva se da postoje proizvodi na koje se placaju druge vrednosti PDV-a.

Pod carinskom dazbinom se takodje smatra I cena dostave u slucaju kada ona nije placena.

Freeshipping na AliExpress-u oznacava besplatnu dostavu.

Medjutim u slucaju da dostava nije placenja , kada paket stigne na carinjenje , cena dostave + PDV na cenu dostave bice uracunat u ukupnu cenu carinske dazbine po stopi od 20%.

Utvrdjivanje cene robe

Nemojte se prevariti – to sto ste neku robu platili 20$ u Kini , ne mora znaciti da je to realna cena.Carinska sluzba utvrdjuje realnu cenu I na osnovu te cene naplacuje carinske dazbine.

Ne podlezite ustupcima – Mnogo kupaca bude prevareno pricom kako ce na paketu navesti drugu cenu pa vi necete platiti porez , pa tako ohrabreni kupite vece kolicine te robe , preporucite prijateljima I slicno.Verujte to je Kina , niko vam nece uciniti ustupke u poslovanju sem ako se ne radi o prevari.

Ovo naravno nije slucaj sa AliExpress sajtom i ostalim online prodajama gde ce te uvek dobiti ono sto ste platili a kolicina novca ce uvek odrediti kvalitet.Medjutim kada stupite u prisnije odnose sa prodavcem , cesto kontaktirate , moze doci do ovakvih slucajeva.

Cak I kada na paketu a ovo je slucaj sa vecinom posiljka iz Kine pise “poklon” carinici ce mu svakako obracunati cenu.

Zbog ovog ustaljenog obicaja pri slanju robe iz Kine naznacene kao poklon carinjenje duze traje.U tim slucajevima carinici potrazuju fakturu ili deklaraciju proizvoda od carinika zemlje iz koje roba dolazi.

Dobro je ovo znati , zar ne ?

Kada ste oslobodjeni od carinskih dazbina ?

Od carinskih dazbina oslobodjeni ste samo ako ste robu kupili od fizickog lica koja je nekomrcijalne prirode , na koju je placena dostava I koja ne prelazi cenu vecu od 50 eura u dinarskoj protivvrednosti.

porez-kina-rs

Zakon ovakvu robu naziva “Roba male vrednosti”

Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе

Члан 29

Увозне дажбине се не плаћају на пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе. Пошиљком мале вредности, некомерцијалне природе, у смислу става 1. овог члана, осим пошиљки које се састоје од алкохола и алкохолних пића, парфема и тоалетне воде, дувана и дуванских производа, сматрају се:

1.

пошиљке чија вредност не прелази 50 евра, у динарској противвредности;

2.

јавне исправе, трговачка коресподенција, пословне књиге, робна, правна и финансијска документација, чекови, менице, обвезнице, акције и ефективни страни новац, као и приватна коресподенција. О ослобођењу од плаћања увозних дажбина за робу из става 1. овог члана царински орган ставља забелешку на поштанско-царинској пријави, односно на декларацији.

 

I to je otprilike to sto se zakona tice medjutim tu lezi I zackoljica vezana za AliExpress.

Na AliExpress-u prodaju vrse I pravna I fizicka lica.

Kada robu kupujete od pravnih lica na robu koja ne prelazi vrednost od 50 eura u dinarskoj protiv vrednosti platicete PDV ali ste oslobodjeni onih 10% carinskih troskova ako uzmemo u obzir da je dostava placena.

Carinici veoma lako utvrdjuju da li je prodavac fizicko ili pravno lice jer po medjunarodnim zakonima svako pravno lice pri izvozu robe mora dostaviti fakturu I deklaraciju.

No I vi mozete znati od koga kupujete kada kupujete preko AliExpress-a jer je to oznaceno pored imena prodavca.

A sada shoping !

U ovom trenutku zakon je ovakav kakav sam ga predstavio.U trenutku kada ovo pisem I istrazujem saznao sam da ce novcana suma na koju ste oslobodjeni placanja carinskih dazbina biti povecana na 70 eura.

Ovakvu I slicne promene moci ce te da pratite na linkovima koje cu vam okaciti dole.

Jos jednom apelujem , informisite se sa vladinih sajtova , poreske uprave I carinske uprave.Zakoni se menjaju intezivno a razlog tome je I sama promena trzista.Budite u toku posebno ako ste shopingholicar I zavisnik od malih I jeftinih Kineskih proizvoda kao ja !

Ako vam je ovaj artikal pomogao da razumete koje su carinske odredbe pri uvozu robe iz Kine posetite moju  Facebook i Twitter stranicu , podelite sa prijateljima jer deljenje znaci da o njima brinete !

Kada smo kod proizvoda iz Kine , ne mozemo izbeci pricu o AliExpress-u

AliExpress kupovina I sve sto trebate da znate

 

Korisni linkovi :

 

Pokloni znanje kao sto ja poklanjam vama , podeli: